loader image

De profesie: Inginer de Mediu

Ingineria mediului este o disciplina de inginerie profesionala care cuprinde subiecte stiintifice vaste precum chimia, biologia, ecologia, geologia, hidraulica, hidrologia, microbiologia si matematica pentru a crea solutii care sa protejeze si, de asemenea, sa imbunatateasca sanatatea organismelor vii si sa imbunatateasca calitatea mediului.

Ingineria mediului este ramura ingineriei care are ca rol combaterea efectelor dure asupra mediului, cum ar fi poluarea. Un inginer de specialitate se straduieste pentru a mentine un mediu mai curat utilizand biologia, stiinta solului si chimia.

Inginerii de mediu, cunoscuti si ca ingineri de sustenabilitate, sunt implicati in mentinerea unui mediu mai curat, fiind activi si in imbunatatirea sanatatii publice, dar si in raspandirea constientizarii asupra eliminarii deseurilor.

Acesti tehnicieni pregatesc, actualizeaza si mentin rapoarte si planuri periodice de investigatie asupra mediului. De asemenea, analizeaza datele, efectueaza inspectii, monitorizeaza progresul si dezvolta proiecte care ajuta la protejarea mediului. 

Punand atat de mult accent pe a fi ecologic si pe pastrarea unui mediu sanatos pentru viitorul nostru, inginerii de mediu devin din ce in ce mai importanti pentru protectia mediului inconjurator.

Fiind preocupati de evaluarea si gestionarea efectelor activitatii umane si a altor activitati asupra mediului natural, specialistii in ingineria mediului folosesc principiile biologiei si chimiei pentru a dezvolta solutii la problemele de mediu. Acestia sunt implicati in diverse actiuni precum reciclarea, eliminarea deseurilor, controlul poluarii apei si a aerului si problemele de sanatate publica. De asemenea, inginerii de mediu cerceteaza si incearca sa minimizeze efectele ploii acide, incalzirea globala, emisiile automobilelor si problemele legate de epuizarea stratului de ozon. 

Inginerii de mediu ar trebui sa fie creativi, curiosi, analitici si orientati catre detalii. Ei ar trebui sa fie capabili sa lucreze ca parte a unei echipe si sa comunice bine, atat oral, cat si in scris. Abilitatile de comunicare devin din ce in ce mai importante, deoarece inginerii interactioneaza frecvent cu specialisti dintr-o gama larga de domenii in afara ingineriei.

Ce face un inginer de mediu?
Atunci cand proiecteaza instalatii si procese pentru tratarea apelor uzate si a altor poluari, inginerii de mediu se straduiesc sa rezolve mai multe probleme simultan, de la siguranta lucratorilor pana la protectia mediului. Ei identifica si anticipeaza problemele pentru a preveni pierderile pentru angajatori, pentru a proteja sanatatea lucratorilor si pentru a atenua daunele asupra mediului.

Cele mai importante obiective urmarite de un inginer de mediu sunt:

  • Identificarea aspectelor neconforme si recomandarea solutiilor optime pentru remedierea lor prin elaborarea auditului de conformare
  • Eliberarea documentatiilor tehnice privind obtinerea autorizatiilor de mediu, autorizatilor integrate de mediu, acordurilor de mediu, acordurilor de preluare a apelor uzate, autorizatiilor de gospodarire a apelor, avizelor de gospodarire a apelor
  • Elaborarea documentatiei tehnice necesara obtinerii autorizatiei privind emisiile de gaze cu efect de sera si intocmirea planului de monitorizare privind emisiile de gaze cu efect de sera
  • Identificarea obligatiilor fiscale si declararea lor catre Administratia Fondului pentru Mediu in raport cu ambalajele, echipamentele, bateriile, anvelopele, uleiurile, substantele chimice periculoase introduse pe piata
  • Identificarea obligatiilor fiscale pentru colectori/ valorificatori/ salubristi si utilizarea programului informatic SIATD
  • Verificarea dosarelor de trasabilitate
  • Incadrarea echipamentelor electrice, conform OUG 5/2015
  • Colaborarea cu majoritatea OIREP-urilor
  • Asistenta in cadrul controalelor din partea Garzii Nationale de Mediu
  • Participarea la numeroase conferinte privind interpretarea din domeniul protectiei mediului

Cum este locul de munca al unui inginer de mediu?
Inginerii de mediu lucreaza adesea cu oameni de afaceri, avocati si alti profesionisti din afara domeniului lor si li se cere sa citeasca si sa inteleaga documente care uneori nu sunt in domeniul lor de pregatire. Adesea, desenele lor sunt doar o parte a unui proiect mai mare. Prin urmare, ei trebuie sa prevada modul in care proiectele propuse vor interactiona cu alte componente ale procesului, inclusiv muncitorii, masinile, echipamentele sau mediul.

Atunci cand lucreaza cu alti ingineri si planificatori urbani si regionali, este probabil ca inginerii de mediu sa lucreze intr-un cadru de birou. Este posibil ca proiectele de constructii sa fie pe santiere. Iar atunci cand vor lucra cu tehnicieni de deseuri periculoase si oameni de stiinta de mediu, munca se va desfasura in anumite locatii in aer liber sau direct pe amplasament.