loader image

ROAFM

Operatorii care importă deșeuri pentru valorificare sunt obligați să înscrie tranzacțiile în timp real, iar acestea trebuie validate în urma unor verificări realizate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.  

AFM (Administrația pentru Fondul de Mediu) a lansat, prin intermediul platformei SIATD, un registru dinamic (ROAFM), prin cadrul căruia, reprezentanții GNM (Garda Națională de Mediu) oferă, în urma verificărilor și prin documente specifice, punct de vedere referitor la tranzacțiile susținute de operatori.

Utilizarea ROAFM poate fi făcută doar pe baza unei semnături electrionice certificate și toate importurile de deșeuri care nu apar în registru, pot fi considerate ilegale.

ORD 1736/2022 privind aprobarea Procedurii de înregistrare, raportare și declarare a operatorilor economici care introduc deșeuri în țară pentru a fi valorificate reglementează procedura de înregistrare și operare a ROAFM.    

            În cazul în care vă aflați sub incidența ORD 1736/2022, aveți de luat în vedere următoarele obligații:

 • Înregistrarea în serviciul on-line AFM, care presupune:
  • utilizarea unei semnături electronice calificate, care se bazează pe un certificat calificat pentru semnătură electronică;
  • depunerea unei cereri de înregistrare care va necesita și o declarație notarială, în cazul în care se optează pentru înregistrare, prin intermediul unui împuternicit al reprezentantului legal.
 • înregistrarea în Registrul ROAFM (după obținerea înregistrării în serviciul on-line AFM) a operatorilor economici care introduc deșeuri în țară pentru a fi valorificate, înainte de efectuarea importurilor/ transferurilor de deșeuri intracomunitare, care presupune:
  • completarea unei cereri de înregistrare on-line, în conformitate cu modelul din anexa la procedură;
  • existența unei autorizații de mediu valabile la momentul depunerii cererii și cu viza anuală obținută de la autoritatea de mediu competentă.
 • ori de câte ori termenii şi condițiile din cererea de înregistrare sau din documentele atașate cererii se modifică, operatorii economici sunt obligați să notifice AFM cu privire la acestea prin serviciul on-line, în caz contrar riscând să nu mai figureze în Registrul ROAFM;
 • raportarea și declararea importurilor/transferurilor de deșeuri intracomunitare în vederea valorificării se vor face numai prin intermediul Registrului ROAFM.

Cu o experiență de peste 7 ani în domeniul Protecției Mediului și formată din profesioniști echipa BVA Proiect Consulting vă pune toate aceste servicii la un telefon distanță.