loader image

30 noiembrie 2023 – noul termen stabilit de autoritati pentru implementarea sistemului de garantie – returnare SGR

CE ESTE PE SCURT SGR?

Sistemul garantie-depozit (echivalentul termenului engl. „deposit refund system” – DRS) este o varianta sustenabila prin care partile distincte angrenate in lantul producator-consumator-reciclator se organizeaza  sub forma unui sistem de returnare voluntara, dar controlata a ambalajelor – fie ca aceste ambalaje sunt din categoria celor de unica folosinta, fie ca fac parte din categoria celor reutilizabile prin folosirea eficienta a unui stimulent financiar sub forma de garantie.

Pentru a descrie in mare sistemul, pornim de la producator, care trimite produsele sale ambalate catre societatile comerciale care prezinta produsele spre consum, consumatorilor. Din acest punct, produsele sunt achizitionate de consumator, pretul produsului finit continand taxa aferenta garantiei financiare pentru fiecare ambalaj. Dupa consum, ambalajele ramase sunt returnate (clientul fiind motivat sa le returneze controlat pentru a recupera garantia), catre centrele de colectare (care pot fi in cadrul aceluiasi magazin, la alt magazin sau la puncte de colectare independente). 

In faza imediat urmatoare, ambalajele sunt transportate de la centrul de colectare catre centrele de numarare pentru monitorizare, de unde urmeaza mai departe parcursul stabilit catre reciclator sau – acolo unde este posibila aplicarea unei legislatii mai avansate, spre sterilizare si reumplere – care le va recicla si vinde catre imbuteliator sub forma de ambalaj nou, gata sa fie utilizat din nou.

Implementarea SGR se doreste cu prioritate sa fie 100% functionala si operationala in cel mai scurt timp posibil, dar este de asteptat ca implementarea acestui sistem in toata complexitatea sa sa dureze minim 12 luni timp in care S.C. ReturRo Sistem Garantie Returnare S.A, are nevoie sa raporteze aplicarea  diverselor proceduri administrative, avand nevoie de surse de finantare,  si implicit semnarea a circa 100.000 de contracte, respective achizitionarea echipamentelor de colectare etc.

Noua legislatie privind SGR aduce modificari semnificative privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile dintre care subliniem ca fiind importante urmatoarele:

  • Atat Societatile cu activitati de productie cat si societatile comerciale au obligatia sa se inregistreze in sistemul SGR cu minim 150 de zile inainte de intrarea in vigoare si demararea procesului prezentat de legislativ. Pana in prezent, HG1074 delimita cu precadere un termen de 90 de zile de la data publicarii pe pagina de internet a autoritatii publice centrale pentru protectia mediului a anuntului privind desemnarea administratorului SGR
  • Pentru societatile comerciale cu suprafata de vanzare sub 200 mp, care actioneaza in parteneriat cu unitatile administrativ teritoriale pentru organizarea punctelor de returnare, distanta dintre spatiul comercial si punctul de returnare trebuie sa fie mai mica de 150 m in zonele urbane si sa nu depaseasca 500 m in zonele rurale
  • Legislativul a resetat obictivele minime de returnare, urmand ca anul 2024, sa fie primul an in care se vor monitoriza rezultatele raportate exclusiv pentru perioada de la momentul implementarii pana in luna decembrie. In varianta initiala a proiectului legislativ conditiile fiind impuse incepand cu 2022
  • Se pot identifica doua (2) noi articole care definesc si exemplifica conditiile de retragere a calitatii de administrator SGR, dar si stabilirea obligatiilor pentru vechiul administrator
  • Returnarea garantiei se va putea face catre clienti si prin metoda transferului bancar la solicitarea scrisa a consumatorului, dar numai cu acordul  societatii comerciale si implicit cu asumarea suportarii contravalorii comisioanelor aferente de catre solicitant.

Pe langa modificarile de actualitate redate mai sus se regaseste si amanarea termenului de aplicare prin Hotararea nr. 1214/2022 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile noul termen stabilit de legislatie fiind 30 noiembrie 2023.

Primul termen initial stabilit a fost la data de 1 octombrie 2022, dar administratorul sistemului de garantie-returnare a fost numit abia la sfarsitul lunii august 2022, fapt care a dus implicit la o amanare datorata imposibilitatii aplicarii intocmai a prerogativelor punctate in proiectul initial de lege. La aceeasi data respectiv 30 noiembrie 2023 va intra in vigoare si interdictia categorica de a permite introducerea pe piata nationala a produselor ambalate in ambalajele SGR daca producatorii nu s-au inregistrat pe platforma SGR sau daca ambalajele nu prezinta marcajele corespunzatore in conformitate cu prevederile HG 1074/2021.

Beneficiile implementarii sistemului de garantie – returnare SGR

Articolele din plastic de unica folosinta sunt adesea aruncate in recipientele de gunoi sau in mediu; doar 9% din el este efectiv reciclat, in medie. Investind intr-un sistem SGR si creand stimulente financiare pentru a provoca consumatorii sa recicleze, multe orase din intreaga lume au inregistrat cresteri semnificative ale ratelor de colectare si reciclare.

Acest sistem de garantie – returnare este o aplicare a principiului „poluatorul plateste”, in care oamenii sunt stimulati din punct de vedere economic sa recicleze mai degraba decat sa risipeasca. Este implementat in principal pentru colectarea si reciclarea recipientelor pentru bauturi din plastic, metal si sticla, deoarece acestea pot fi usor transformate in materii prime secundare. 

De obicei, taxa platita pentru fiecare articol variaza in functie de tipul si volumul containerului. 

In Europa, 10 tari au implementat deja sistemului de garantie – returnare SGR: Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Lituania, Tarile de Jos, Norvegia si Suedia. Toate acestea au obtinut rezultate semnificative. Tara cel mai putin de succes este Estonia, cu o rata totala de returnare impresionanta de 82,7% – inclusiv cutie, PET si sticla – care este deja mai mare decat multe tari din Europa.

Cel mai de succes exemplu din Europa este Norvegia, cu o rata remarcabila de reciclare de 97% a sticlelor de plastic. Germania are, de asemenea, rezultate foarte mari, deoarece are cea mai mare populatie si un domeniu de aplicare larg SGR, vizand sticla, plastic (in cea mai mare parte PET) si metal (aluminiu) cu o rata totala de returnare de 98,4%. Sistemul a fost implementat de Ministerul Mediului in 2003 cu o taxa de 0,25 EUR per articol, indiferent daca este sticla, metal sau plastic.

Beneficiile implementarii unui SGR sunt considerabile in comparatie cu sistemul actual de colectare. Se estimeaza ca debitul sticlelor PET se va modifica. In primul rand, fractia colectata creste, fractia trimisa la reciclatori creste si fractia depozitata la gunoi scade. Astfel, valoarea sticlelor de plastic ramane in economie. In al doilea rand, fractia necolectata este redusa; si, prin urmare, cantitatea care ajunge sa poleze mediul scade.

Pentru toate detaliile necesare despre sistemul de garantie – returnare suntem la un telefon distanta!
Contacteaza-ne la +40 743 939 609 office@bvaproiectconsulting.ro