loader image

Care este procesul unui audit de mediu?

Un audit de mediu ofera o evaluare a performantei in ceea ce priveste respectarea regulilor legate de protectia mediului a unei intreprinderi sau a unei organizatii. Auditul dezvaluie detalii despre activitatile unei companii si respectarea acesteia a reglementarilor de mediu. Informatiile de audit sunt prezentate echipei de management in vederea solutionarii tuturor aspectelor care pot provoca daune mediului inconjurator si au ca si scop prevenirea si stoparea poluarii.

Un audit de mediu evalueaza si cuantifica performanta pentru tot ce tine de respectarea mediului. Auditul de mediu poate identifica problemele de conformitate si neconformitate sau problemele de implementare a sistemului de management.

Auditul de mediu ajuta organizatia sau compania sa inteleaga modul in care isi desfasoara performanta la propriile standarde si identifica efectele unei anumite probleme sau activitati. Acesta investigheaza domenii specifice de ingrijorare, cum ar fi monitorizarea calitatii aerului, a solului, managementul materialelor sau gestionarea apelor uzate.

Etapele unui audit de mediu
Procesul de audit de mediu include cel putin urmatorii pasi:

 • Planificarea auditului, inclusiv activitatile care urmeaza sa fie efectuate si responsabilitatile pentru fiecare activitate
 • Examinarea politicii de protectie a mediului a companiei si cerintele aplicabile, cerintele de stat si locale
 • Evaluarea organizatiei, a managementului si a echipamentului
 • Colectarea datelor si a informatilor relevante
 • Evalurea performantei generale
 • Identificarea zonelor care necesita imbunatatiri
 • Raportarea constatarilor finale catre conducere

Când este necesar un audit de mediu?
Auditurile de mediu sunt o parte importanta a politicii de mediu si a performantei unei companii. Cu toate acestea, multe companii fie nu le fac, fie le fac incorect.

Exista foarte multe reguli si reglementari de mediu care se aplica fiecarei afaceri. Este afacerea dvs. in conformitate cu toate acestea? Aveti toate permisele de care aveti nevoie si respectati pe deplin toate detaliile fiecaruia? Nu puteti stii acest lucru decat daca ati efectuat un audit efectuat de un auditor de mediu. Echipa BVA Proiect Consulting va sta la dispozitie pentru efectuarea auditului de mediu.

Daca nu sunteti expert in conformitatea reglementarilor de mediu, aveti nevoie de un audit de mediu. Cand inginerii nostri de mediu ajung la locul dvs. de lucru, veti sti ca sunteti in conformitate si ca veti putea furniza documentatia care descrie tot ceea ce faceti pentru a ramane in conformitate cu legislatia de mediu in vigoare.

Un audit poate fi un instrument valoros pentru a determina conformitatea unei instalatii cu reglementarile de mediu actuale si pentru a inregistra progresele realizate.

Ofera beneficii suplimentare afacerii prin efectuarea auditului de mediu:

 • Un audit de mediu va poate ajuta sa evitati amenzile din partea agentiilor de reglementare, identificand problemele de neconformitate si acordand timp pentru actiuni corective inainte de o inspectie
 • Auditurile cresc gradul de constientizare cu privire la standardele de mediu si la responsabilitatile angajatilor. Conformitatea sporita duce la mai putine masuri de aplicare si sanctiuni
 • Auditurile de mediu regulate identifica si informeaza conducerea cu privire la cele mai noi reglementari care se aplica afacerii
 • Auditurile de mediu imbunatatesc relatiile cu angajatii si imbunatatesc imaginea companiei in comunitate
 • Companiile cu programe de administrare a mediului sunt preferate de investitori si angajati
 • Auditurile de mediu reduc costurile de operare prin identificarea mai devreme a problemelor, minimizarea deseurilor si permitand companiei sa planifice actiuni corective

Auditul de mediu nu reprezinta o cerinta legislativa, dar poate fi realizat voluntar de catre companiile responsabile pentru identificarea gradului de conformare cu legislatia de mediu in vigoare si pentru generarea masurilor pentru imbunatatirea performantei de mediu.

Programeaza-ti acum auditul de mediu! Ramai la curent cu toate reglementarile specifice cerintelor impuse pentru protectia mediului si apeleaza la echipa noastra de specialisti!

Contacteaza-ne la +40 743 939 609 | office@bvaproiectconsulting.ro sau completeaza direct formularul de pe site si solicita oferta personalizata!