loader image

Evidenta gestiunii deseurilor (II)

– Cum este in prezent situatia in ceea ce priveste gestiunea deseurilor – 

Exista trei pași necesari in ceea ce priveste gestionarea corecta a deseurilor:

  • Identificarea deseurilor
  • Evaluarea deseurilor
  • Gestionarea deseurilor

BVA Proiect Consulting ofera servicii sigure si eficiente de manageriere a deseurilor pentru gestionarea deseurilor solide nepericuloase, a deseurilor reciclabile si a deseurilor periculoase. De la identificarea tipului de deseuri produse pana la asistenta in gestionarea materialelor reziduale specialistii nostri de mediu va stau la dispozitie pentru orice provocare.

Pentru formarea unui program ergonomic pentru gestionarea deseurilor, specialistii de mediu trebuie sa evalueze deseurile in functie de caracteristicile fizice, chimice si biologice pentru a determina modul in care acestea trebuie gestionate corespunzator.

Un deseu poate fi:

  • Material reciclabil (de exemplu, hartie)
  • Deseuri organice compostabile (de exemplu, alimente, asternuturi pentru animale, materiale plastice biodegradabile)
  • Deseuri solide nepericuloase
  • Deseuri radioactive periculoase: care contin sau sunt contaminate cu un izotop radioactiv
  • Deseuri biologice periculoase: care contin sau sunt contaminate cu un agent infectios sau potential infectios, o toxina biologica, carcase de animale, organisme modificate genetic, ADN recombinat etc.
  • Deseuri chimice periculoase: deseuri chimice, produse de natura chimica (agenti de curatare, vopsea, ulei de motor si produse farmaceutice), produse care contin substante chimice (lampi fluorescente, termometre) sau materiale contaminate cu substante chimice (pamant sau carpe contaminate)
  • Material reglementat altfel: azbest, baterii auto, sol contaminat si resturi de constructie

Odata ce deseurile au fost identificate si evaluate, urmatorii pasi constau in gestionarea corecta a acestora. Sunt elaborate instructiuni de gestionare a deseurilor pentru a mentine companile/ fabricile in conformitate cu toate legile si reglementarile aplicabile si pentru a promova un loc de munca sigur si sanatos.

Principiile managementului deseurilor

  • Cei „3 R” Reducere, Reutilizare și Reciclare.

Scopul gestionarii deseurilor este de a extrage beneficii practice maxime din produse si de a genera cantitatea minima de deseuri finale, aceasta fiind baza majoritatii strategiilor de minimizare a deseurilor. Ierarhia deseurilor este reprezentata ca o piramida deoarece la baza sunt autoritatile care trebuie sa promoveze masuri de prevenire si reducere a generarii de deseuri. 

Urmatorul pas este de a cauta utilizari alternative pentru deseurile care au fost generate, adica prin reutilizare

Iar procesul de reciclare reprezinta recuperarea materialelor si transformarea deseurilor in energie. Actiunea finala este eliminarea, in gropi de gunoi sau prin incinerare fara recuperare de energie. Acest ultim pas este solutia finala pentru deseurile care nu au fost prevenite, deturnate sau recuperate.

  • Principiul „poluatorul plateste”

Principiul „poluatorul plateste” impune ca poluatorul sa plateasca pentru daunele aduse mediului. In ceea ce priveste gestionarea deseurilor, aceasta se refera in general la cerinta ca un generator de deseuri sa plateasca pentru eliminarea corespunzatoare a materialului nerecuperabil.

  • Eficienta resurselor 

Eficienta resurselor este reducerea impactului asupra mediului din productia si consumul acestor bunuri, de la extractia finala a materiei prime pana la ultima utilizare si eliminare. Acest proces de eficientizare a resurselor poate aborda sustenabilitatea.

  • Ciclul de viata al unui produs 

Ciclul de viata al produsului ilustreaza un proces in care materiile prime sunt transformate in produse si consumate. Odata ce durata lor de viata utila expira, acestea sunt aruncate ca deșeuri. 

Ulterior, deseurile pot fi reutilizate, reciclate sau eliminate.

  • Economia circulara 

Volumele de deseuri pot fi privite ca o resursa. O astfel de gandire ne-ar conduce si mai aproape de rezolvarea problemei deseurilor. Conceptul de management al deseurilor luat separat devine insuficient pentru rezolvarea problemelor legate de deseuri si este chiar probabil sa fie inlocuit cu conceptul de management al resurselor in viitor.

Economia circulara este un sistem regenerativ in care aportul de resurse si deseurile, emisiile si scurgerile de energie sunt minimizate prin incetinirea, inchiderea si restrangerea buclelor de energie si materiale. Acest lucru poate fi realizat prin proiectare de lunga durata, intretinere, reparare, reutilizare, remanufacturare, reconditionare si reciclare.

Inginerii de mediu de la BVA Proiect Consulting va stau la dispozitie in ceea ce priveste evidenta gestiunii deseurilor, activitate reglementata pe teritoriul Romaniei de OUG 92/2021 si de HG 856/2002.