loader image

Economia circulara

Cei „7 R” –

Reutilizeaza. Reduce. Recicleaza. Regandeste. Repara. Recupereaza. Renoveaza

Economia circulara urmareste optimizarea utilizarii materialelor la cea mai mare valoare si utilizarea optima pentru o eficienta sporita a produselor si un impact redus asupra mediului. Utilizarea R-urilor ca imperative operationale ale economiei circulare raspunde unei nevoi de conceptualizare si modelare a principiilor economiei circulare.

Care sunt principalii piloni ai economiei circulare definiti in mod obisnuit? Si ce reprezinta cei 7 indicatori prin care putem sa ajungem la rezultate intr-un mod continuu?

1. Reutilizare: Multe produse pot fi folosite pentru diverse scopuri de-a lungul timpului. Chiar daca primul client nu va mai avea nevoie de un produs, pentru ca imprejurarile lui se schimba sau pentru ca pur si simplu nu-l mai doreste, acelasi produs are o probabilitate buna sa fie intr-o stare suficient de buna pentru a permite o noua utilizare de catre altcineva. Acesta poate fi cazul majoritatii produselor, hainelor, mobilierului, masinilor, materialelor textile si a multor materiale. Exista o piata importanta pentru produsele second hand, care poate fi propusa de specialisti si profesionisti.

2. Reducere: Cumparam mult, consumam cantitati uriase si foarte repede. De asemenea, o modalitate buna de a avea grija de mediu este reducerea numarului de produse pe care le cumparam si a deseurilor pe care le generam.

La nivel industrial, reducere inseamna scaderea utilizarii materiei prime necesare dezvoltarii unui produs. Acest lucru poate fi realizat gandindu-ne la caracteristicile neesentiale ale unui produs, cum ar fi ambalajul, evitarea pungilor de plastic etc.

3. Reciclare: Reciclarea consta in reintroducerea deseurilor care au fost deja consumate intr-un proces de productie, pentru a putea fi folosite din nou ca materie prima pentru fabricarea de noi produse.

Reciclarea ofera o intreaga gama de posibilitati si o mare optimizare a resurselor. Cand arunci sticla intr-un cos de reciclare, acesta este sortat dupa culoare si spalat intr-o statie de tratare a sticlei. Apoi se zdrobeste si se topeste si se modeleaza din nou in produse noi, cum ar fi sticle noi, gata de a fi folosite din nou.

4. Regandeste: Regandeste sau reproiecteaza inseamna a nu lua imediat decizii. Preocuparile legate de ecologie si de mediu ar trebui sa faca parte din procesul de proiectare pentru fabricarea de produse care sunt mai durabile. Nu este vorba doar de functionalitati, ci si de materia prima, ambalaj etc.

5. Repara: In timp ce reciclarea inseamna o utilizare diferita, a repara inseamna pur si simplu a lua ceea ce este stricat si a-l pune din nou in functiune datorita restabilirii sale in conditii bune.

6. Recuperare: Recuperarea ofera o abordare similara, concentrandu-se in special pe In recuperare, oamenii folosesc deseurile ca material de intrare pentru a crea produse valoroase ca noi rezultate. Scopul este reducerea cantitatii de deseuri generate, reducand astfel nevoia de spatiu de depozitare si, de asemenea, extragerea valorii maxime din deseuri.

7. Renovare: Nu totul trebuie sa fie nou-nout, iar vintage-ul este de fapt la moda. Renovarea se aplica in mare parte cladirilor, luand unele spatii vechi pentru a le renova. Dar poate fi aplicat si altor lucruri, precum pieselor de mobilier vechi si orice bunuri vechi care vor fi transformate pentru a deveni articole moderne.