loader image

Rolul Auditului de mediu

Rolul Auditului de mediu in aplicarea activitatilor cu rol de preventie

Ce este un Audit de mediu?

Auditul de Mediu este un proces complex de actiuni specifice in urma carora este generat un raport bine structurat care atesta gradul de conformare cu Legislatia de mediu aplicabila la momentul efectuarii auditului inclusiv corelarea cu principiile de business si cu procedurile interne aplicabile la nivelul societatii auditate.

Procedura aplicata pentru desfasurarea unui audit de mediu include etapele standard in cadrul unui proces de audit respectiv planificarea/ stabilirea obiectivelor auditului, colectarea datelor de catre auditori, analizarea si evaluarea informatiilor respectiv formularea recomandarilor specifice domeniului de activitate precum si punctarea modalitatilor de implementare a recomandarilor.

Diferenta intre rapoartele de audit generate este data de tipul documentelor verificate.

Auditul de Mediu are un rol preventiv ajuta la identificarea, asumarea si corectarea/ imbunatatirea, daca este necesar, a anumitor procese, tehnici si metode printr-un proces sistematic, documentat si obiectiv, care devine ulterior o resursa de baza utilizata pentru managementul de mediu.

Multitudinea schimbarilor legislative in materie de mediu din ultimii ani poate genera o situatie conflictuala intre procesele implementate si obiectivele urmarite intern la nivel de societate si noile completari si modificari legislative impuse pentru fiecare cod de activitate, astfel incat pentru a preveni aplicarea de sanctiuni din partea autoritatilor, dar si pentru actualizarea proceselor si obiectivelor de imbunatatire la cerintele actuale se poate opta pentru auditarea segmentului vizat.

Astfel auditul de mediu va arata in mod cert situatia reala si stadiul actual de conformare cu legislatia, va evidentia potentialele lacune si va pozitiona calitatea articolelor pe scala indicatorilor standard solicitati de autoritati.

Practic Raportul de audit de mediu devine suport pentru organizarea si optimizarea managementului de mediu aplicat la nivelul societatii

Este o baza avizata care poate demonstra la nevoie starea de fapt a indicatorilor vizati la o anumita data in societate.

Cu alte cuvinte un Audit de mediu se recomanda a fi repetat odata la 2 -3 ani pentru a compara si monitoriza progresul societatii in materia maganementului de mediu.

Preventie inseamna corectie anticipata – acest concept fiind aplicat in multiple domenii si procese pentru a evita respectiv elimina potentialul gradual al riscului. Preventia este legata de conceptul de sustenabilitate si de aplicare responsabila a utilizarii resurselor pe termen mediu si lung la nivel de societate.

Cum poate influenta Auditul de mediu preventia aplicata la nivel de societate?

Rolul Auditului de mediu este cu precadere acela de a elimina incertitudinile si de a influenta deciziile concrete in materie de conformare si imbunatatire la nivelul societatii.

Constientizarea gradului de conformare precum si obligatiile care nu s-au respectat, rezultatele care nu au fost monitorizate si raportate eficient reprezinta un prim pas pe care Raportul de audit il face posibil.

Al doilea pas este realizat cu siguranta in momentul in care planul de masuri este realizat avand la baza punctele de reper din raportul de audit urmand apoi urmatorii pasi firesti privind organizarea si aplicarea masurilor specifice de corectare si aplicare a obiectivelor stabilite.

Succesul unui Audit de Mediu consta in gradul de implicare de la varf la baza a managementului cat mai multor departamente care trebuie sa conlucreze si sa monitorizeze si sa aplice planul de actiuni stabilit in urma auditului de mediu.

De ce este recomandat sa investiti Intr o echipa de audit intern la nivelul societatii?

Pentru ca:

  • Aveti posibilitatea sa elaborati un raport de audit intr-un interval corespunzator de timp; Sa incurajati persoanele auditate sa decida asupra actiunilor corective; astfel incat veti influenta stimularea echipei sa implementeze schimbarile necesare, avand proprietatea ideilor si sugestiilor implicate;
  • Ajutati persoanele responsabile cu aplicarea actiunilor corective prin stabilirea de date scadente rezonabile;
  • Influentati durata de timp pentru introducerea actiunilor corective care depind de gradul de importanta a nonconformitatilor;
  • Afisati disponibilitate si implicare in ajutarea persoanelor auditate;
  • Solicitati opinia personalului cu privire la modul in care echipa de audit a fost perceputa; adaptati-va abordarea la contextul organizational.

Este important sa implicati personalul in procesul de audit!

Utilizati procesele de audit ca ocazii generatoare de instruire pentru alte persoane. Selectati un voluntar (care nu este auditor) sa parcurga procesul de audit impreuna cu echipa, in calitate de asistent.

Astfel, intelegerea conceptului va fi facila si altor membri ai personalului care vor avea o mai buna intelegere cu privire la ce inseamna un audit intern si de ce este necesar.

Implicarea personalului creeaza apartenenta si responsabilitate asumata ca fiecare este un contributor vital pentru obiectivul general al companiei.

Programul de audit recomandat de echipa BVA Proiect Consulting are in atentie urmatoarele elemente:

  • Sistemul de management al mediului;
  • Introducerea ambalajelor pe piata;
  • Utilizarea energiei, transporturi si gaze cu efect de sera;
  • Utilizarea apei (inclusiv a apei reziduale/ efluentilor);
  • Managementul deseurilor.

BVA Proiect Consulting se adreseaza unui public larg, din toate domeniile de activitate si din toate zonele din tara. Ne dorim sa fim prima alegere pentru intreprinderi mici, medii sau mari si solutia de succes pentru toate companiile care aleg sa fie orientate catre un drum sigur si plin de oportunitati.

 

Cum stim daca optam pentru o solutie de evaluare interna (audit intern) sau optam pentru ajutor si implicarea unei echipe de consultanta specializata?

Unul dintre citatele frecvent utilizate in afaceri este „More eyes see more” in traducere interpretata „Mai multi ochi ofera o perspectiva extinsa” poate fi ales ca principiu de baza pentru o companie care isi doreste sa aplice intern principiile imbunatatirii continue, cu alte cuvinte o echipa interna cunoaste provocarile societatii din care face parte in detaliu si le poate expune concret in raportul de audit, dar priveste aspectele in corelare cu procesele interne si ierarhia societatii si poate fara intentie sa expuna o parere subiectiva in timp ce o expertiza externa va aplica o interogare cu impact si perspective distincte avand experienta altor procese similare sau asemanatoare poate genera concluzii distincte si aduce plus valoare raportului de audit si implicit masurilor care vor fi implementate in urma auditului .

Raspunsul la intrebarea anterior pusa referitor la cum gestionam procesul de audit depinde in mare masura de experienta si pregatirea, dar si gradul de autocunoastere a managementului precum si de strategia de afaceri aplicata.

Un management agil va alege pentru siguranta si referinte obiective suportul unui consultant extern avand in urmarire un dublu scop: respectiv urmarirea imbunatatirii proceselor prin prisma plus valorii aduse de consultantul extern si imbunatatirea eficientei echipei de audit intern prin compararea rezultatelor identificate intern cu rapoartele emise de consultantul extern pentru o solutie imbunatatita la urmatorul audit si o mai buna definire strategica a procesului de urmarire a indicatorilor.

Echipa BVA Proiect Consulting va sta la dispozitie cu profesionalism pentru toate segmentele de audit care vizeaza Mediul!